Intialainen tomaattikastike



8-10 cm tuoretta inkivääriä
3 isohkoa valkosipulin kynttä
2 tl jeeran siemeniä (tai jauhetta 2 tl)
2 tl kokonaisia korianterin siemeniä (tai 1,5 tl jauhetta)
½ tl cayennepippuria tai chiliä (jätä pois tai lisää määrää makusi mukaan)
1 tl mustapippuria (rouhetta tai jauhetta)
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl jauhettua muskottipähkinää
3 tl esim. garam masalaa, currya tai muuta intialaista maustesekoitusta

5 rkl ruokaöljyä
1,5 tl suolaa
4 tl sokeria
6 rkl tomaattipyrettä
4 dl kaura- tai soijakermaa

Murskaa (huhmareessa) inkiväärit, valkosipulit ja suurin osa mausteista, jolloin tuloksena on karkea tahna.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää siihen tehty tahna sekä suola ja sokeri. Kun seos on paistunut hieman, lisää tomaattipyre. Sekoita lastalla pohjaan palamisen välttämiseksi, tämän pitäisi olla notkeaa tahnaa. Jos noin 3 minuutin paistamisen aikana seos meinaa tarttua pohjaan, lisää hieman öljyä notkistaaksesi tahnaa. Sopiva keittolevyn paistamisen aikana on yleensä 5. Vispilöi joukkoon kerma. Ota kastike pois levyltä kun kastike meinaa alkaa kiehumaan ja kuplimaan.

Tarjoile esimerkiksi perunoiden, soijaleikkeiden ja esim. höyrytettyjä vihannesten kanssa, kuten kuvassa.

Tästä ohjeesta voi myös muokata vihanneskastikkeen lisäämällä tomaattipyreen kanssa yhtä aikaa joukkoon esim. sipulia, porkkanaa, lanttua, perunaa, kukkakaalia, parsakaalia tai kaalia. Yhtä aikaa kerman kanssa voi lisätä vielä tofupaloja ja tomaattia.

Lisäohjeita:

Inkiväärissä kasvaa yleensä useampia ”ulokkeita” ja tämän ohjeen 8-10 cm:iin tarvitsee irrottaa inkiväärimöykystä yleensä ainakin kaksi palaa. Jos sinulla ei ole huhmaretta (morttelia), voit myös raastaa inkiväärin ja valkosipulin pieneksi ja sekoittaa joukkoon valmiiksi jauhettuja mausteita. Mausteissa säilyy maku paremmin kun ne jauhaa itse eikä osta niitä valmiina jauheena. Jos ei ole inkivääri- tai muskottijauhetta, voit käyttää vastaavasti enemmän muita mausteita. Valmiiden maustesekoitusten sijaan voit käyttää sekoitettuna mm. neilikkaa, kardemummaa, kanelia, kurkumaa, ja lisätä jeeran ja korianterin siementen määrää, sillä nämä ovat useimpien maustesekoitusten ainesosia. Ohjeessa lopputuloksena pitäisi olla tahna, jossa ei ole liian isoja inkivääripaloja (mieti tykkäätkö saada ruoassa kovin isoja inkivääri- tai valkosipulisattumia). Itse yleensä nykyään murskaan valkosipulin huhmareessa kaikkia ruokia varten silppuamisen tai murskaimen käytön sijaan.

Kun näin runsasta määrää mausteita paistaa aivan ruoan laiton alussa, niiden maku ja koostumus on parempi kun ne sekoittuvat öljyyn. Jos lisäisit vastaavan määrän mausteita vasta ruoan laiton lopuksi, tulos maistuisi jauhoisemmalta. Jos lopputulos tässä ruoassa ei ole tarpeeksi runsaan makuinen, voi mausteita toki lisätä lopuksikin, mutta maku ei ehkä ole yhtä messevä. Paras tapa tällöin olisi paistaa lisättävät mausteet erillisellä pannulla ja sekoittaa kastikkeeseen paistamisen jälkeen.

1 kommentti:

JenniP kirjoitti...

Tänään tein tätä kastiketta hieman muunnellen, mausteina oli erilaisia kaapista löytyneitä intialaisia maustesekoituksia. Tomaattipyreen sijaan laitoin 500 g tomaattimurskaa, jota lisäsin kolmessa osassa, uuden osan lisäsin aina kun edellisen satsin nesteet olivat hyvin haihtuneet ja pannulla tahnaa. Soijakerman sijaan laitoin kaapista löytynyttä kookoskermaa 1,5 dl. Lisäsin kastikkeeseen myös 1/3 kukkakaalin palasina.